Expo KIJK! in het vroegere Sint-Janshospitaal Damme Enkele Brugse archiefstukken op een verrassende manier gepresenteerd

Expo KIJK! in het vroegere Sint-Janshospitaal Damme Enkele Brugse archiefstukken op een verrassende manier gepresenteerd

Stadsarchief Brugge pakt graag op vernieuwende en verrassende manieren uit met stukken uit haar rijke collectie. Zo zijn we een trotse bruikleengever voor de expo KIJK! in het voormalige Sint-Janshospitaal Damme. Het is een belevingstentoonstelling voor het hele gezin waar je erfgoed uit Damme en Brugge met al je zintuigen ontdekt: kijken, voelen, horen, ruiken, spelen en zelfs proeven.

In dialoog met het werk van kunstenares Clara Spilliaert

In één van de ruimtes, namelijk de prestigieuze voogdenkamer, gaan vier registers met kleurrijke wapenschilden van het Stadsarchief Brugge, de dialoog aan met het werk van de jonge kunstenares Clara Spilliaert (° Tokio 1993). Zij heeft een grote fascinatie voor wapenschilden, in het bijzonder voor leeuwen in de heraldiek. Haar eigen creaties zijn de ideale partners voor onze registers en dit in een intieme setting. Of hoe eeuwenoude archiefstukken een bron van inspiratie vormen voor hedendaagse kunst. De vier registers zijn afkomstig uit het archiefbestand van de Academie (Oud Archief 409), het archief van de familie Adornes en de Jeruzalemstichting en de collectie handschriften.

En het Brugse stadsarchief zorgt voor nog meer inspiratie in de expo KIJK! Er is namelijk een doe-lab waar kinderen zelfstandig aan de slag gaan. Zo kunnen ze er eerst de miniatuur uit het cartularium van de Drie Santinnen bewonderen, om vervolgens hun eigen miniaturen te maken. Ook de stadsrekening uit 1307-1308 met het perkament waarop nog flink wat dierenhaar bewaard is, nodigt hen uit om hun creativiteit bot te vieren.

Een bijzonder bondgenootschap

De expo, waarin ook stukken van Raakvlak en Openbare Bibliotheek Brugge te zien zijn, is het werk van de Bondgenoten. Zij gingen in 2020 van start en vormen een samenwerkingsplatform met vertegenwoordigers uit verschillende culturele diensten van Brugge en Damme. Voor Stad Brugge zijn naast het Stadsarchief ook de Openbare Bibliotheek, Raakvlak en de Erfgoedcel vertegenwoordigd. Voor Stad Damme gaat het om de dienst Beleven (erfgoed, cultuur …), waaronder tevens de dienst Toerisme zit.  Hun missie is om gedurende drie jaar (2021-2023), jaarlijks een Erfgoedlab op touw te zetten in NEST Stadslab Damme, het voormalige Sint-Janshospitaal Damme dat op een nieuwe invulling wacht. Het Erfgoedlab is een bovenlokaal cultuurproject met financiële steun van Vlaanderen om de mogelijkheden van de site te verkennen en jaarlijks de erfgoedcollecties van Damme en Brugge publieksgericht in te zetten. De expo KIJK! is het tweede Erfgoedlab, onder leiding van curator-scenograaf Han Decorte en coördinator Mariebelle Deceuninck. Voor het Stadsarchief Brugge is dit een bijzonder verrijkende ervaring die naar meer smaakt.

Praktisch

  • Waar: NEST Stadslab - Kerkstraat 33 - 8340 Damme
  • Wanneer: 26 mei - 28 augustus 2022, wekelijks zondag tot woensdag, 10u-17u
  • Gratis toegang
  • Doe-lab voor kinderen: doorlopend en zonder inschrijvingen
  • Meer info: https://www.visitdamme.be/expo-kijk