Expo 7 stemmen in het vroegere Sint-Janshospitaal Damme

Een verrassende samenwerking voor het Brugse stadsarchief

Expo 7 stemmen in het vroegere Sint-Janshospitaal Damme

Een mooi duet met woordkunstenares Nina Everaert

Gedurende het hele traject konden ze elk rekenen op een persoonlijke bondgenoot. Die bondgenoten zijn de vertegenwoordigers van de culturele (erfgoed)spelers in Damme (Uilenspiegelmuseum, Cultuurfabriek, Visit Damme) en Brugge (Bibliotheek De Biekorf, Erfgoedcel Brugge, Musea Brugge, Raakvlak, Stadsarchief). Zo werd woordkunstenares en Dams stadsdichteres Nina Everaert gekoppeld aan erfgoedarchivaris Dieter Viaene. Hun gesprekken en verschillende stukken uit de collecties van het Damse Sint-Janshospitaal en het Brugse stadsarchief leverden Nina de nodig inspiratie op. Het resultaat ervan ontdek je tijdens de expo. Het Stadsarchief duikt ook elders in de tentoonstelling op, onder meer met het reglement van het Brugse Sint-Janshospitaal uit 1188. 

Het laatste liedje van een bijzonder bondgenootschap

Iedereen kon rekenen op de artistieke begeleiding van Han Decorte, curator, scenograaf en docent aan de LUCA School of Arts. Zij zorgde voor de omzetting van de ideeën van de zeven curatoren naar een gezinsvriendelijke erfgoedexpo. Mariebelle Deceuninck nam de coördinatie op zich.

Deze expo is de laatste editie van het driejarige project het Erfgoedlab. Tijdens dit project, met financiële steun van Vlaanderen, werkten vertegenwoordigers van verschillende Damse en Brugse culturele (erfgoed)spelers samen. Ze verkenden de mogelijkheden tot hernieuwing van de site van het voormalige Sint-Janshospitaal. Tijdens de expo’s plaatsten ze de erfgoedcollecties van Damme en Brugge op een vernieuwende manier in. Hopelijk krijgt deze samenwerking in de toekomst een vervolg.

Praktisch

  • Waar: NEST Stadslab - Kerkstraat 33 - 8340 Damme
  • Meer info: www.nestdamme.be, www.visitdamme.be en +32 (0)50 28 86 10
  • Wanneer: 18 mei - 31 augustus 2022 (Juni: woensdag tot zondag 13u - 17u. Juli- augustus: woensdag tot zondag 10u - 17u)
  • Gratis toegang
  • Doe-lab voor kinderen: doorlopend en zonder inschrijvingen
  • Gids voor rondleiding: op aanvraag (6 euro per persoon). Gratis voor Damse en Brugse verenigingen.