Stadsarchief Brugge & Club Brugge bundelen krachten voor de toekomst van de Clubgeschiedenis

Stadsarchief Brugge & Club Brugge bundelen krachten voor de toekomst van de Clubgeschiedenis

Een voetbalploeg en archief met grote allures

Club Brugge is een naam als een klok in de Belgische en internationale voetbalwereld. De geschiedenis ervan gaat terug tot 13 november 1891. Daarmee is het een van de oudste ploegen van ons land. Doorheen de jaren verzamelt de club maar liefst 18 landstitels, 11 Belgische voetbalbekers en 17 supercups. Daar komen nog twee Europacupfinales en talloze andere legendarische Europese matchen bij. In de loop van de jaren zijn tienduizenden mensen begeesterd door de Brugse blauwzwarte voetbalploeg.

Dit alles heeft geresulteerd in een rijk archief. Zo zijn er de notulen van bestuursvergaderingen die een mooi beeld van de werking doorheen de decennia geven. Je kan ook tientallen jaren van het clubblad Blauw Zwart Magazine doorbladeren. De oudste daarvan gaan terug tot de jaren 1950. En er is de reeks met boekjes gepubliceerd naar aanleiding van de vele Europese wedstrijden. Die van de Europacupfinales tegen Liverpool FC, onder meer op Wembley, springen daarbij in het oog. Verder zijn er talloze dossiers met statistieken en alle mogelijke informatie per seizoen, tientallen videocassettes met uniek beeldmateriaal, briefwisseling, foto’s, krantenartikelen en nog veel meer. Het belang van het archief van Club Brugge is niet alleen groot voor onze stad maar voor de Belgische voetbal- en sportwereld in het algemeen.

Allemoale Thope: een duurzame toekomst voor de rijke blauwzwarte erfgoedcollectie

De bewaargeving van het papieren en audiovisueel archief is een belangrijke stap in een traject dat ongeveer een jaar geleden begon. Dit traject is ruim. Het heeft als doel om niet alleen genoemd archief maar ook alle erfgoedobjecten van Club Brugge veilig te stellen: bekers, wedstrijdvaantjes, truitjes en diverse andere objecten. De uiteindelijke ambitie is een duurzame toekomst voor de Clubgeschiedenis. Hiervoor slaan de Club Brugge Foundation, Stadsarchief Brugge, Erfgoedcel Brugge en verschillende vrijwilligers de handen in elkaar. Ook anderen werken vanuit hun professionele ervaring en met een groot blauwzwart hart mee. Allemoale Thope, voor een duurzame toekomst voor het erfgoed van Club Brugge.